Friday Sep 22, 2023

PLANIFICAREA BUGETULUI

                    Planificarea bugetului este cea mai eficientă metodă de economisire.

Gestionarea bugetui este esenţială în viaţa fiecăruia dintre noi şi poate să fie lunar sau trimestrial.

Cele 5 metode pe care le propun şi pe care probabil le ştiţi sunt următoarele:

  1. Ţine evidenţa achiziţiilor
  2. Întelege diferenţa dintre investiţii şi cheltuieli
  3. Protejează-te de neprevăzut
  4. Transformă-ţi economiile într-o sursă alternativă de venit
  5. Continuă să-ţi cultivi educaţia financiară
  1. Ţine evidenţa achiziţiilor

Monitorizarea bugetului îți oferă o situaţie financiară a tuturor veniturilor și cheltuielilor lunare. Ţinând cont de acest lucru, poți vedea care sunt costurile tale lunare și cât de mult poți pune deoparte. Poţi alege să le pui pe hârtie sau să foloseşti o aplicaţie/excel cu planificarea bugetului.

2. Întelege diferenţa dintre investiţii şi cheltuieli

Aduce bani în buzunar după ce ai achiziționat obiectul? E investiție.

Te face să scoţi bani din buzunar, își pierde valoarea în timp, se depreciază? E cheltuială.

3. Protejează-te de neprevăzut

Acceptând că îmbolnăvirile sau accidentele sunt evenimente cu care orice persoană se poate confrunta într-un anumit punct al vieții, vei putea să iei decizii bine fundamentate și să apelezi la un instrument de protecție eficient, precum o asigurare care îți va oferi protecție financiară în cazul unui eveniment neprevăzut.

4. Transformă-ţi economiile într-o sursă alternativă de venit

Economisirea lunară a unei părți din veniturile tale reprezintă o alegere inspirată și un semn de responsabilitate financiară, însă nu uita că există și metode prin care poți valorifica această sumă. Având în vedere că economiile reprezintă bani stocați, pe care nu ai de gând să-i folosești în vreun fel în viitorul apropiat, o decizie inspirată, prin care să crești valoarea acestui surplus de capital, este reprezentată de investiții.

5. Continuă să-ţi cultivi educaţia financiară

Responsabilitatea financiară și maximizarea veniturilor reprezintă o adevărată necesitate indiferent de suma pe care o obții lunar. Pentru a face lucruri noi, e nevoie de efort în plus.

Educaţia financiară este cea care ne ajută să schimbăm și mai multe lucruri în bine şi totodată cea care ne poate oferi un trai mai bun.

Vechile deprinderi sau lipsa unui imbold de a-și administra mai bine banii sunt motive des întâlnite, care împiedică foarte multe persoane să fie în control deplin asupra veniturilor comune.
Principiile financiare sănătoase nu se bazează în mod exclusiv pe economisirea veniturilor, ci mai degrabă pe utilizarea eficientă a acestora. Astfel, pentru a te asigura că banii tăi vor fi folosiți doar pentru lucrurile care îți aduc un plus de valoare, este recomandat să începi să iei acele decizii care te vor ajuta să fii în control deplin asupra veniturilor tale și să fii protejat de ce îți rezervă viitorul.

Carmen Ungureanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top